torsdag den 8. juli 2010

Tag og læs! - Køn, januar 2011, Testrup HøjskoleTag og læs! - Køn
Litteraturseminar På Testrup Højskole i samarbejde med Dagbladet Information
9.-15. januar 2011

Køn er et eksplosivt emne, der stadig kan få folk op af stolene og give os kaffen galt i halsen. Spørgsmål om prostitution, vold, ligeløn, rollefordeling, såkaldte kvindelige og mandlige egenskaber, børn og barsel osv. rører ved nogle dybe følelser og instinkter i os og udfordrer vores selvopfattelse, og diskussionerne om og imellem kønnene kan godt gå højt og blive skingre.
I Sverige og Norge er der en anden tone i debatten og en finere grænse for, hvornår noget opfattes som undertrykkende eller sexistisk. Lars von Triers film Antichrist er f.eks. nærmest dømt ude i Sverige for sit kontroversielle kvindeportræt, og de to lande er gået længere med ligestilling og har indført kønskvotering på arbejdsmarkedet og gjort det kriminelt at købe sig til sex.
Er vi sakket håbløst bagud – eller er de håbløst frelste i vores nabolande?
Og hvad med kunsten og litteraturen? Kan vi lære nyt om kønnet der? Er kønnet noget vi tager på os, noget tillært og skabt, eller er der dybe forskelle lagt ned i vores kromosomer? Kan litteraturen være med til at rykke ved fordomme og forestillinger? Er der grænser for, hvad man må og kan?
På dette års litteraturseminar på Testrup Højskole er kønnet til debat, og vi har inviteret en række af de bedste forfattere og foredragsholdere, der har beskæftiget sig med emnet.
På Tag og læs! skal vi også, som vi plejer, forholde os til bogåret (2010), og kurset afsluttes med uddelingen af Montanas Litteraturpris på kr. 100.000.

MONTANAS LITTERATURPRIS
Montanas Litteraturpris gives hvert år til et dansk værk, som inden for sin genre er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Prisen er sponsoreret af Montana Møbler A/S og er på 100.000 kroner. Prisen kan gives til skønlitterære udgivelser, essaysamlinger, fagbøger og biografier.
Arrangørerne nominerer i fællesskab løbende i efteråret seks værker fra 2010. De nominerede værker præsenteres i Dagbladet Information. Et panel bestående af forfattere og kritikere udpeger prisvinderen, og prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med seminaret Tag og læs! på Testrup Højskole.

KURSUSLEDERE
Mads Eslund, forfatter og højskolelærer
Christian Dorph, forfatter og højskolelærer

INDLÆG
Sjón, forfatter (IS): Perspektiver på Valerie Solanas’ SCUM Manifesto.
Frank Hvam, komiker og Mikkel Nørgaard, instruktør: Stereotyper i Klovn.
Mette Moestrup, forfatter: Køn, kønnere, kønnest m.m. Pletvis poetisk panorama over feminismer fra 70’erne til 10’erne.
Dag Heede, lektor ved Litteratur, kultur og medier, SDU: Mærkelige øjne på dansk litteratur.
Lilian Munk Rösing, kritiker, lektor ved Litteraturvidenskab, KUA: At frigøre (sig fra) mors begær – om Lars von Triers Antichrist.
Henrik Jøker Bjerre, postdoc i Idéhistorie, AU: Den fortvivlelse, fortvivlet ikke at ville være et køn – om tænkningens problemer med kønnet.
Lars Bukdahl, forfatter, kritiker og redaktør: Nedslag i bogåret 2010.

KRITIKERPANELER
Erik Skyum-Nielsen
Kamilla Löfström
Thomas Thurah
Lilian Munk Rösing
René Jean Jensen
Lars Bukdahl
Elisabeth Friis
Tue Andersen Nexø

AFTENARRANGEMENTER
Pia Juul
Harald Voetmann
Jens Blendstrup
Christina Hesselholdt
Kristina Nya Glaffey
Jomi Massage

2 kommentarer:

  1. Susanne Christensen er også med på Tag og læs! - Køn. Titel på indlæg følger ...

    SvarSlet
  2. SHE´S A SHOW er føjet til programmet

    SvarSlet