torsdag den 28. juni 2012

Tag og læs! – Litteraturen og det onde (januar 2013, Testrup)

(Brochurer er i trykken, og tilmelding via testrup.dk kommer op snarest)


Tag og læs! – Litteraturen og det onde
6. – 12. januar 2013
Litteraturseminar på Testrup Højskole

I et tv-interview fra 1958 om sin bog La littérature et le mal konstaterer den franske forfatter og tænker Georges Bataille, at litteraturen og det onde er uadskillelige. Hvis en bog holder sig fra det onde, bliver den straks kedelig. Litteraturen har med kvaler, pine, smerte at gøre, den sætter læseren i en anspændt situation, som er alt andet end kedelig, den er destruktiv og farlig, men det er vigtigt, at vi konfronterer den fare, og litterære værker kan være med til at advare os mod, hvor uhyggelig og grufuld den menneskelige natur kan være.
Også forfattergerningen har i følge Bataille med det onde at gøre. At skrive er modsætningen til at arbejde. Forfatteren påtager sig skyld ved at trække sig fra samfundets almindelige aktiviteter. At skrive rummer en barnlig trods mod eller ulydighed over for den etablerede orden, og også i den forstand er litteraturen uansvarlig og farlig. Men grundlæggende kan man ikke forstå litteratur, mener Bataille, hvis ikke man kan møde den fra et barns perspektiv. Det samme gælder for erotikken – som Bataille har skrevet et hovedværk om – erotisk lyst og fascination ligner barnets lyst til at deltage i en forbudt leg. Litteraturen vil overskride det gode. Den, der skriver, stiller sig over på det ondes side.

Tag og læs! skal denne gang handle om litteraturens forhold til det onde, og seminarets foredrag vil kredse om emnet. Hvad er det onde? Hvordan fremtræder det, hvordan forstår og udpeger vi det onde? Hvordan skildrer litteraturen det onde, kan den hjælpe os til at konfrontere det?

Desuden skal vi som altid stille skarpt på bogsæsonen og tale om de bedste bøger fra 2012, og vi skal høre oplæsninger, koncerter og paneldiskussioner. Kurset afsluttes festligt med uddelingen af Montanas Litteraturpris på kr. 100.000.

Montanas Litteraturpris
Montanas Litteraturpris gives hvert år til et dansk værk, som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Prisen er sponsoreret af Montana Møbler A/S og er på 100.000 kroner. Prisen kan gives til skønlitterære udgivelser, essaysamlinger, fagbøger og biografier.
Testrup Højskole og Dagbladet Information nominerer i efteråret seks værker fra 2012. De nominerede værker præsenteres i Dagbladet Information. En dommerkomite bestående af forfattere og kritikere udpeger prismodtageren, og prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med seminaret Tag og læs! på Testrup Højskole.

Kursusledere
Christian Dorph, forfatter og højskolelærer
Mads Eslund, forfatter og højskolelærer

*

Foredrag
Lars Bukdahl, forfatter, kritiker og redaktør
Bogsæsonen 2012

Per Aage Brandt, forfatter og professor
Gør det onde ondt? – Om Georges Batailles La littérature et le mal – G.B.s eksempler og tolkninger

Karl Ove Knausgård, forfatter
Litteraturen og det onde

Lilian Munk Rösing, kritiker og lektor
Det misantrope blik

Thomas Grene Helsted, mag.art.
Om det ondes sted fra Dostojevskij til Jokeren, fra Batman til Breivik

Uffe Hansen, professor
"Det Onde" eller bare "Det såkaldt onde"? Om bortforklaringer

Anne Jerslev, professor
David Lynch og det onde

Olga Ravn, forfatter, og Mette Moestrup, forfatter
Hekseseance

Kritikerpaneler
Erik Skyum-Nielsen
Lilian Munk Rösing
Tue Andersen Nexø
Elisabeth Friis
Thomas Thurah
René Jean Jensen
Kamilla Löfström
Lars Bukdahl

Oplæsninger
Christina Hesselholdt
Harald Voetmann
Preben Major Sørensen
Christina Hagen
Hans Otto Jørgensen
Mette Moestrup
Anders Abildgaard
Jenny Tunedal

Koncerter
Morten Okbo/Christian Dorph + Nye Rør

Ingen kommentarer:

Send en kommentar