torsdag den 10. juli 2014

Tag og læs! på Testrup i januar skal handle om romanen

Tag og læs! – Romanen
4. – 10. januar 2015

Litteraturseminar på Testrup Højskole i samarbejde med Dagbladet Information

Dag Solstad, som er en højt respekteret norsk forfatter, åbnede 6. marts i år litteraturfestivalen i Hamar med bulder og brag ved at gå til angreb på anmeldelserne af sin seneste roman, og som en anden Knut Hamsun i begyndelsen af 1890’erne drog han efterfølgende rundt i landet og revsede en anmelderstand, som i hans øjne er i lommen på forlagene, som igen er styret af salgslogikker. Bogbranchen er faldet til markedspatten, og kritikerne er korrumperede og kan ikke forholde sig til ambitiøse litterære værker. Romanen skal underholde, men er i kunstnerisk krise, sagt lidt firkantet.
Slog Solstad huller i luften? Kan kritikken overføres til danske forhold?
Montanas Litteraturpris, som vi uddeler på dette seminar, er kun én gang givet til en roman, nemlig Bjørn Rasmussens heftige debut fra 2011, Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet. Ellers er prisen gået til seks digtsamlinger og en enkelt fagbog. Er det tilfældigt eller udtryk for, at den danske roman er i kunstnerisk krise?
De norske romanforfattere Karl Ove Knausgård, Tomas Espedal og Per Petterson er blevet store i Skandinavien og er på vej ud i hele verden, Knausgård indtager p.t. New York og USA, og der oversættes mesterværker af Cormac McCarthy, Herta Müller og Roberto Bolaño til dansk i disse år, og klassikere udkommer i nye udgaver. Til efteråret kommer fx Karsten Sand Iversens nyoversættelse af James Joyces Ulysses.
Herhjemme har Harald Voetmann bragt den historiske roman et andet sted hen med sine egensindige og vittige portrætter af Tycho Brahe og Plinius den Ældre, og Josefine Klougart er blevet rost og anerkendt, og Lars Frost har indfriet forventningerne med sin suveræne trilogi om velfærdsstaten.
Der er stadig et marked for romaner af høj litterær kvalitet. Men kan de nye danske romaner nok? Eller er romanen blevet til et museum? Er der brug for og kan vi forestille os en helt anden slags bog?
Det skal vi drøfte og spørge til på dette år Tag og læs! Desuden skal vi stille skarpt på bogsæsonen 2014, vi skal høre oplæsninger og paneldiskussioner, og kurset afsluttes, som sagt og vanen tro, festligt og pompøst med uddelingen af Montanas Litteraturpris på kr. 100.000.

Montanas Litteraturpris
Montanas Litteraturpris gives hvert år til en dansk forfatter af aktuel litteratur, som inden for sin genre er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Prisen er sponsoreret af Montana Møbler A/S og er på 100.000 kroner. Prisen kan gives til skønlitterære udgivelser, essaysamlinger, fagbøger og biografier.

Arrangørerne nominerer i fællesskab løbende i efteråret seks aktuelle forfattere fra 2014. De nomineredes værker præsenteres i Dagbladet Information. Et panel bestående af forfattere og kritikere udpeger prismodtageren, og prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med seminaret Tag og læs! på Testrup Højskole.

Kursusledere
Christian Dorph, forfatter og højskolelærer
Mads Eslund, forfatter og højskolelærer


Indlæg
Tomas Espedal, forfatter
Samtale med Thomas Thurah, kritiker

Karsten Sand Iversen, oversætter
Den optimale ulæselighed
– om at oversætte Ulysses

Jeppe Brixold, forfatter
Sandhed og fiktion

Lilian Munk Rösing, kritiker og lektor
Humoralpatologiske udgydelser fra Uranienborg og omegn
– om Harald Voetmanns historiske romaner

Nielsen, forfatter
Litteraturens sidste udvej er ørknen
– om Roberto Bolaños romaner

Tue Andersen Nexø, kritiker og lektor, og Lars Frost, forfatter
På vej mod en ny roman?
– læsninger af Lars Frosts romaner

Kamilla Löfström, kritiker
Bogåret 14

Katrine Hornstrup Yde, journalist og kritiker
Replik

Kritikerpaneler
Erik Skyum-Nielsen
Lilian Munk Rösing
Thomas Thurah
Kamilla Löfström
Lars Bukdahl
Tue Andersen Nexø
Elisabeth Friis
René Jean Jensen

Oplæsninger
Tomas Espedal
Josefine Klougart
Harald Voetmann
Christina Hagen
Peter Højrup
Majse Aymo-Boot

Ingen kommentarer:

Send en kommentar